Taustaa

Olen jo useamman vuoden mieheni kanssa pohtinut, kuinka mukavaa olisi tehdä polkupyöräretkiä yhdessä, ajaa vaikka Tuusulanjärvi ympäri, mutta minulla ei ole ollut pyörää. No, sopivia pyöriähän saa kaupasta. Tai siis ainakin siinä tapauksessa, että omistaa sääret ja käsivarret, mitä taas minulla ei ole. 

Synnynnäisen raajojen epämuodostuman (dysmelian) takia minulta puuttuu molemmat jalat polvien alapuolelta ja molemmat käsivarret kyynärpäistä alkaen. Normaalisti käytän jaloissa reisiproteeseja, vaikkakin pystyn kävelemään myös ilman proteeseja polvillani. Kotioloissa teen niin valtaosan ajasta, mutta myös julkisesti mm. uimahallissa, joogasalilla ja laskettelurinteessä. Käsissä en käytä proteeseja lainkaan vaan teen kaiken mitä tarvitsee tyngilläni. 

Pyörää pitäisi siis ainakin jossain määrin modifioida minulle sopivaksi. Edellisessä harrastusvälineprojektissani, lumilaudassa ja monoissa, löysin tekijöiksi apuvälineteknikko-opiskelija Petrin ja liikunnanohjaajaopiskelija Mikaelin (joka sattui olemaan myös lumilautaopettaja), jotka toteuttivat projektin koulujensa lopputöinä.

Niinpä käännyin nyt Metropolia ammattikorkeakoulun apuvälineteknikkokoulutuksen Tomi Nurmisen puoleen ja kysyin, löytyisikö sieltä rakentamisesta kiinnostuneita opiskelijoita, joilta puuttuu vielä lopputyöaihe. Ensimmäisessä vaiheessa olin koko vuosikurssin koekaniinina "Toimintakyvyn analysointi" -kurssilla, jolloin opiskelijat pohtivat ryhmätöinä, mitä polkupyörän rakentamisessa pitäisi minun tapauksessani ottaa huomioon. Toinen vaihe on itse pyörän rakentaminen lopputyönä. Sitä kautta löysin projektin rakentajat Nena Surakan ja Veronica Kurvisen.

Työnjako on siis kutakuinkin seuraava. Yhdessä selvitämme vaihtoehtoja, tutustumme tarjontaan, pohdimme mikä on tarpeellista ja valitsemme sopivat komponentit. Nena ja Veronica rakentavat pyörän ja kirjoittavat siinä sivussa lopputyönsä ("pikkujuttuja"). Minä pidän projektista päiväkirjaa tämän blogin muodossa ja maksan laskut... ;-)  Sparraajana projektissa ovat mieheni ja tyttäreni, joka kyselee, että koska äitikin pääsee iskän ja hänen kanssaan fillaroimaan. Sekä toivottavasti Te, arvon lukijat, joilla oletettavasti on paljon kokemusta fillaroinnista, hyviä ideoita pyörän rakentamiseksi ja muutenkin runsaasti sanottavaa.

Tervetuloa Fillarille-blogin lukijaksi ja matkalle mukaan!

3 kommenttia:

  1. Kävin heti torstaina lukemassa blogia, mutta en onnistunut ilmeisesti tallettamaan kommenttiani, kun sitä ei näy! Hieno projekti, jään innolla seuraamaan. Pyörän rakennuksessa miulla ei ole asiantuntemusta, mutta sitten pyörän valmistuttua voin antaa vinkkejä hyvistä reiteistä ja varusteista. Anonyyminä pysyttelevä asiantuntijani (ja pyörähuoltajani) vinkkaa, että käytettyjä osia voi löytää esim. Fillaritori.comista. Uusia saa edullisimmin bike-components.de.

    VastaaPoista
  2. Tintti Hyvönen20/10/14 21:46

    Huippujännittävää :-) Onnea projektiin!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi8/1/15 22:36

    Löysinpäs, ihan ite, kun opettelin kirjottamaan oikein :D mukaansa tempaavasti osaat kyllä tarinaa kertoa, tätä lukee ilolla! Nähdään taas pian, terv. Ida :)

    VastaaPoista

Kommentit, ideat ja parannusehdotukset ovat tervetulleita!